Ви любите кавун? З вами солідарно величезна кількість людей. Легка текстура, 92-процентний вміст води та цукровий смак роблять цю ягоду чарівним десертом. Медики додають: кавун – це джерело вітамінів А, С, В6, лікопіну. На жаль, сезон його не настільки довгий, та й розміри такі, що не завжди можна з’їсти ягоду цілком. Як же правильно її зберігати?
Цілий кавун
Особисто я зберігала тільки цілі плоди. Самим прохолодним місцем є комора, де і лежали смугасті ягоди по 4-5 днів. Потім перекладала їх в холодильник, якщо залишалися невикористані. Перш ніж різати новий плід, завжди чекала, поки збереться вся родина, щоб доїсти до кінця. Адже кавун швидко псується, а ризикувати власним здоров’ям не хочеться. Але якось в гостях у свекрухи помітила, що вона спокійно пригощає онуків кавуном, не змушуючи доїдати ягоду до кінця. Я поцікавилася, чи буде вона викидати залишки. Але свекруха питання здивувалася і розповіла, як зберігає шматочки плода.
Розрізаємо правильно
Зберігання починається з того, щоб грамотно розрізати плід. Свекруха це робить кількома способами після попереднього миття шкірки і висушування її рушником:
- Зрізає обидва кінця, після чого розсікає плід ножем рухом уздовж. Кожну половину ділить ще на дві частини по поздовжній лінії.
Утворилися четвертинки вона розрізає на шматочки у формі клина шириною 2,5-3 см. При такому способі шкірка кавуна не видаляється.
- Після зрізання кінців кавун ставиться на стіл на один з них. Потім распиливающим рухом зверху свекруха знімає шкірку. Після цього кладе плід вздовж і розрізає його на дві рівні частини.
З кожної половини робить три-чотири шматка, які, в свою чергу, розрізає на скибочки товщиною 2,5-3 див. Утворюються зовсім невеликі кубики, з яких можна видалити насіння.
Смішний пес вилизує вікна в будинку: господині доводиться їх щодня митиХлопець все життя боявся вулиці, але одного разу сусіди йому постукали в дверіЯскрава клумба для маленького простору: як зробити своїми руками з пляшок
Як зберігати розрізані частини
Розрізаючи першим способом, можна тверезо оцінити можливості їдців і прибрати повністю одну з половинок кавуна, наприклад. Для цього відкриту частину слід обернути поліетиленовою плівкою і зберігати в холодильнику протягом трьох днів.
Маленькі шматочки, утворені в результаті використання другого способу нарізки, зручно скласти в герметичний контейнер і також тримати в холоді. Але при цьому слід пам’ятати, що з’їсти це потрібно якомога швидше.
Заморожування
Але ще більше свекруха здивувала мене тим, що заморожує і кавун і диню. З її слів, смугаста ягода зберігає свої властивості протягом 8-12 місяців. Для заморожування вона відбирає якісні плоди, виключаючи недостиглі або перезрілі ягоди. Вона видаляє і шкірку і насіння, нарізаючи заготівлю шматочками діаметром від 2 до 2,5 див. Особисто я експериментую і роблю їх округлої однакової форми, щоб потім використовувати під час приготування десертів.
Кружечки легко укладати штабелями в скляні банки або пластикові стаканчики. Я вибираю посуд з широким горлом, щоб при низьких температурах не зламати шматочки, дістаючи їх з посуду. Якщо трапляється великий урожай кавунів, для заморозки використовую також повітронепроникні пакети, які займають менше місця в морозильній камері.
Свекруха підказала мені і ще один спосіб заморожування – з допомогою сиропу. Для смузі або рідких десертів можна зберігати заготовку у вигляді підсолодженого кавуна. Для цього потрібно приготувати сироп у пропорції: 1 частина цукру, 2 частини води. Якщо не любите надто солодке, то кількість води можна збільшити. Рідина повинна бути теплою, щоб кристали цукру повністю розчинилися. Після цього сироп слід остудити. Запаковані в герметичний контейнер шматочки кавуна необхідно залити сиропом так, щоб повністю покрити їх.
Ягода не тільки залишається найсмачнішої і свіжої, але і зберігає свої поживні властивості.